A preveni este mai usor decat a trata!

Calitatile si proprietatile uleiurilor terapeutice

Calitatile si proprietatile uleiurilor terapeutice

Dragi cititori asa cum v-am promis am revenit cu informatii despre calitatile si proprietatile uleiurilor terapeutice.

Uleiurile esentiale reprezinta forta vitala a plantelor, continand vitamine, minerale, enzyme si hormoni.

Esentele concentrate ale diferitelor flori, fructe, ierburi si plante sunt folosite de secole, peste tot in lume si constituie una din cele mai importante resurse naturale neexploatate de pe planeta noastra.

Uleiurile esentiale au o structura moleculara foarte complexa din punct de vedere chimic, fiind constituite din sute de compusi chimici diferiti. In plus, ele sunt foarte concentrate si mult mai puternice decat ierburile uscate. Procesul de distilare face uleiurile esentiale sa fie atat de concentrate.

Din punct de vedere chimic, uleiurile esentiale sunt eterogene, ceea ce inseamna ca au efecte foarte diverse si actioneaza in mod diferit. De exemplu,L AVANDA,  este uleiul esential al unei plante dar poate fi folosita pentru mai multe afectiuni: arsuri, intepaturi de insecte, dureri de cap, afectiuni ale pielii, sindrom premenstrual , insomnia, stress, hipertensiune arteriala, hipotensiune arteriala,etc.

Indiferent cat de costisitor ar fi uleiul pur, nu exista inlocuitor pentru acesta si pentru puterea uleiurilor esentiale in domeniul recuperarii personale.

Uleiurile de calitate inferioara sau cele alterate nu sunt capabile sa produca rezultate terapeutice, putand fi chiar toxice.(Essential oil desk reference,editia a 4a,2007).

Exista diferente semnificative intre uleiurile parfumate sintetice( a caror aparitie a fost posibila datorita progreselor recente in domeniul chimiei) si uleiurile esentiale pure.

Uleiurile parfumate sintetice pot reproduce mirosul botanic, dar beneficiile terapeutice reale ale fiecarui ulei esential natural sunt determinate de componentele sale chimice complexe.

ULEIURILE SINTETICE PARFUMATE NU SUNT POTRIVITE PENTRU AROMATERAPIE, CHIAR DACA ELE ATRIBUIE O TRUSA DE MIROS NATURAL DIVERSEOR PRODUSE COSMETICE SAU PARFUMURI, PENTRU UN COST MAI REDUS.

CHEIA PENTRU A PRODUCE UN ULEI TERAPEUTIC ESENTIAL DE CALITATE ESTE DE A PASTRA IN ULEIUL ESENTIAL CAT MAI MULT POSIBIL DIN COMPUSII AROMATICI DELICATI, PRIN METODE ALE AGRICULTURII ECOLOGICE SI ANUME PROCESE DE DISTILARE.

Temeraturile si presiunile ridicate pot distruge cu usurinta substantele aromatice instabile chimic, la fel ca si contactul cu metale chimic –reactive, cum ar fi cuprul sau aluminiul. De asemenea, material prima vegetala ar trebui sa nu contina pesticide, erbicide si alte substante chimice folosite in agricultura. Acestea pot intra in reactive cu uleiul essential in timpul distilarii,producand compusi chimici toxici. Iintrucat multe pesticide sunt solubile in ulei, ele pot contamina uleiul essential.(Essential Oil Desk Referance editia a 4 a,2007)In present in industria de parfumuri si cosmetic se utilizeaza 98% din cele 300 de uleiuri esentiale, distillate sau extrase. Doar aproximativ 2 % sunt aplicatii terapeutice si medicinal, asa ca te incurajez draga cititorule sa fi un consummator intelept si avizat,cand vine vorba de achizitionarea de uleiuri esentiale de calitate. In Europa au fost stabilite standardele pentru a contura profilul Chimic si componentele principale pe care un ulei de calitate esentiala ar trebui sa le aiba.

Cunoscute prin intermediul acronimelor AFNOR(ASSCIATION FRANCAISE DE NORMALISATION) si ISO(INTERNATIONAL STANDARDS ORGANIZATION) aceste norme ajuta cumparatorii sa deosebeasca intre un ulei essential therapeutic de calitate si unul de o calitate inferioara, avand acelasi parfum si compozitie chimica. Deasemenea pentru uleiurile esentiale ce pot fi ingerate , sunt specificate acreditarea FOOD AND DRUG ADMINISTRATION.

Revin cu un articol urmator despre valoarea terapeutica si energetica a uleiurilor esentiale.

Author Info

Constanta

No Comments

Post a Comment